Риболов от реката до морето с пръчката Tailwalk SSD Micro Gamer S70UL

12 Юни 2019
Tailwalk Salty Shape Dash Micro Gamer S70UL Автор : Даниел Кирицоев

Fiiish Power Tail

18 Фев 2019
Fiiish Power Tail

Ревю на "универсалната" въдица Atec Crazee Wind 832M

27 Ное 2018
Atec Crazee Wind – специална пръкча с универсално приложение автор: Ваньо Контев  

Fiiish Crazy Sand Eel – Пасивна, но ефективна примамка!

25 Окт 2018
"Реших да споделя няколко думи за „змията“ тъй като в последно време тя се превърна в любимата ми примамка." Автор: Стефан Георгиев  

Първите бели през новата зима

Дата: 27 Ное 2018

При нас още през септември излязоха първите хубави бели риби на джиг, придружени от прилични костури. По това време бях на вълна лефери и семейна почивка, така че не можех да се разпиша с този вид риболов. После пак се затопли, рибите спряха да кълват, а и работата чакаше някой да я свърши.

Вчера заради ангажименти не успях да направя сутрешен или вечерен от брега, но днес вече сме на вода. Иван се обади да пита какви са ми плановете, а те бяха за риболов на бялки от лодка. Отидохме с неговата, че аз освен двигател нямам и гребла...та щеше да е прекалено екстремно бедстването ни. Неговия кораб също остана без двигател - първо отказаха предните скорости, а след цял ден каране назад изчезна и перката. За него риболов може да прочетете на: https://fishingzone.bg/blog-category/2/izleti.html. Та с неговата лодка и на гребла се отправихме с Живко на...незнаехме къде. Чудихме се за някой от язовирите или пък най-близките ни пресевни (като пак не знаехме на коя от всички да е). Риболова щеше да е до обяд, заради ангажиментите които имаха вечерта - кой по лекари, кой на работа и т.н.

Избрахме да е язовир. Работата беше ясна - ще стоим на едно място и ще настояваме, тъй като на гребла с голяма лодка и 3-ма човека не е оферта да се обикаля. Гребнах до вероятно подходящо място (виждал съм лодка так) и брега изглеждаше добре. Пуснахме котва, за да нагласим такъмите, да пуснем сонара и т.н. Аз се занимавах с тия неща, а момчетата ловяха. Нагласих нещата и дойде и моя ред да хвърлям. Сложих новия ми силикон, който си бях набавил от черния петък във Fishing Zone. Става дума за новия за мен цвят Green Morning на Fiiish. Бях си взел 2 номер с 10 грама глава и 3 номер с 12 грама глава. Заложих на големия и с първата проводка вече имах риба. Бях много доволен, особено от увациите на момчетата. "Показах им как се прави".

 

Живко реши да пробва на същата марка, но той бе си пада по големите силикони и сложи по-малък. Логично хвана и по-малка риба:

Иван закачи (един от първите десетки пъти за деня...не му вървеше нещо) и аз се опитах да му спася примамката. Живко ни оплете и викаше "Риба, риба"...викам каква риба бе, виж че си отгоре ни, спри да навивах и чакай да извадя. Изваждам аз а тоя продължава да крещи "Рибаааа, рибаааа" и о чудо...малкия силикон хващал и големи риби:

Нямаше повече риби на това място и се преместихме. Аз имах едно празно кълване от бяла риба на оранжева Orka. Нямаше живот ни при нас от лодката, нито от брега. Пак се местим, по някое плахо почукване регистрирахме и тримата, но понеже сме без риба айде пак се хващам за греблата. Този път сме близо до брега и о чудо...първа проводка с въпросния силикон и пак съм с риба. Тоя път и аз доволен, че е по-голяма от Живковата...пък ми е и втора:

Имах няколко празни кълванета, все на едно и също място. Много се дразнех, че не можех да закача риба...в другата посока и това се случи, макар и от мъник:

След малко Иван ми показа какво постоянно ми е кълвало, но не се хваща. Разписа се с дооооста приличен костур, който му достави така чаканата доза адреналин:

Иван закачи за пореден пък и вдигнахме котва в опит да спасим силикона.Стигнахме съвсем до брега, но имахме множество кълванета. Беше ясно че са дребни костури, но сред тях явно имаше и белки. Успях да ковна една на по-малкия ми нов силикон от същия цвят:

Ядосан от многото празни кълванета, извадих съвсем лайтовите играчки с цел наказването на някой костур:

След като това стана вече можехме да се преместим на по-удачно място. Върнахме се към сутришните точки, но кълванета нямаше. Първата ни зона беше заета от лодка и сряхме малко в нищото. Иван май имаше празно кълване, последвано от поредната за него закачка. Пак отидохме да го откачаме и в това време Живко влезе в играта. Удари риба над 3 килограма. По негови думи го е взела при повдигане на силикона с оборот и е повела. Доста време я задържа, но явно не я беше засякал. По някое време линията просто олекна...явно изплю.

Аз бях доволен, че по време на първия риболов с новия ми апарат изляоха и рибки. Макар и оборудван с екшън камера за подводни снимки, телефон за подводни снимки...то липсваше ми нещо и то беше фотоапарата за подводни снимки. Той че е основното устройство за заснемане на риболовите ми. Вече пробван и под вода, но кадри по-нататък.

Стана обед, дъжда дойде точно както беше по прогноза, с което дойде време и да напуснем лодката и да поемем към дома. Успешния излет ни даде нужния заряд и съвсме скоро ще го повторим. Аз минах през Еконт и си взех стойките за греблата...тия дни ще ги лепя и ще съм готов за гребане в местните водоеми...а и зимата е сгряващо!

Автор: Александър Мечев

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Все още няма коментари
Върни До Горе