Ревю на "универсалната" въдица Atec Crazee Wind 832M

27 Ное 2018
Atec Crazee Wind – специална пръкча с универсално приложение автор: Ваньо Контев  

Fiiish Crazy Sand Eel – Пасивна, но ефективна примамка!

25 Окт 2018
"Реших да споделя няколко думи за „змията“ тъй като в последно време тя се превърна в любимата ми примамка." Автор: Стефан Георгиев  

Tailwalk Ajist TZ 69

16 Авг 2018
Tailwalk Ajist TZ 69  ЕДНА СБЪДНАТА МЕЧТА! Tailwalk Ajist TZ 69  ЕДНА СБЪДНАТА МЕЧТА!

Tailwalk Salty Shape Dash Seabass Game 83MH

27 Юни 2018
Подходяща ли е морската въдица  в  сладководени условия Tailwalk Salty Shape Dash Seabass Game 83MH     ...

От рибки на райета до такива с едри люспи

Дата: 30 Окт 2018

В неделя преди работа направих бърз сутрешен риболов. Този път бях решил да ловя с малки (по-моите разбирания) силикончета, като целта ми бяха новозарибените бели рибки с тегло около 200 грама. Дребни костури си има в езерото, а понякога появяват и трофейчета от тях. Не че и при белите ги няма, скоро бяха извадили една с тегло малко над 6 килограма.

Още с втория кастинг ковнах първата риба, която взе да дърпа надолу и яростно се тресеше. Реших че отново е шаран. Лятно време редовно се хващат на разни рачета или други дребни силикончета, като размера им е около 800 грама. Заедно с каракудите на това езеро имам общо около 15 от тези нетипични за спининговия риболов риби. Та въпросната първа риба се оказа костурец със съвсем прилични размери.

Силикончето на Jackson е ново за мен. Едно от 3-те техни модела с които бях решил да ловя днес.

Фалшивите метри на Мишо се оказаха малки, ако го сложех на него щеше да го скрие целия. Реалния размер е 30 см.

Продължих със същия силикон и рибки имаше доволно без да сменям позицията:

Смених розовия силикон с едно червейче в по-тъмен цвят и на първа проводка останах без него. Слагам другия и беше отхапан на половина. Снимка на двете загуби и се налага смяна, тъй като само 2 имах в кутията от тях. С третия модел повече настояване до първото кълване, като и там отхапаха опашката.

Може би повече от 10 минути мъчех да изкопча последна риба и да отивам на работа. В отчаянието си заложих на сигурното - 7 сантиметров силикон на Fiiish с цвят розе. Първа проводка и нещо ме чукна. Засякох и тръгна плавно...но плавното беше само за миг. Последваха едни аванси и ровене по дъното. Направих няколко снимки, че и клип на въдицата, като не очаквах да видя рибата.

Предвив напъните към дъното, както и мятащасе се опашка, реших че това е сом около 3-те килограма. След още миг видях с какво се боря - едър шарко.

Шарана взе съвсем леко и то на рибка с размер от 7 сантиметра. Без съмнение това беше една от новите риби в езерото. Бяха пуснати преди 2 седмици от частен водоем, където никога не бе ловено. Там беше пълно с амуровидни рибки и категорично бяха част от менюто им. След няма и 8 минутна борба и като видях че имам шанс да извадя рибата (не и с голи ръце на стръмния и висок бряг) помолих един от зрителите да повика колега риболовец с кеп. 3 момчета на бегом дойдоха и ми дадоха кепа с който си го гребнах.

Няколко снимки на рибето, показах го на познатите които също ловяха, пуснах го и отпраших да работя. Е после се оказа, че разказвали как съм хвнал голяма щука. Не видяли вида, а само размера. Знаейки че съм по хищниците решили че с тоз размер няма какво друго да е.

Преди края на риболова мислех как ще се хваля с 30 сантиметровия си костур. Как това ми е най-голямата и борбена риба на новата въдичка...е вече не знам с какво ще подобря рекорда си. Микро Геймъра се справи отлично, като имаш отличен контрол над рибата. Виждате първите снимки с рибата във водата, повече не съм му отпускал. Вярно, водата вече е доста по-хладна и рибите не са борбени като лятото в жегата, но...това си е едра рибка все пак. Снощи фидеристите се смаяха колко далеч отивало това силиконче, как се било хващало на това (ми то си е червей, как да не го ядат...още повече му придавам движение). Не вярваха, че съм контролирал рибата с макара и въдица които тежат колкото тяхния монтаж само. След като видяха клипа бая се поупулиха и си подаваха от ръка на ръка въдицата ми, да се докоснат до това чудо. За сравнение ще дам шаран със сходни размери, който миналата седмица вадеха на мач в продължение на 40 минути! Е аз нямах толкова време и набързо го изкарах за снимки.

Автор: Александър Мечев

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Все още няма коментари
Върни До Горе