Savage Gear XLNT3 – универсален спининг за всеки

21 Апр 2020
Savage Hear XLNT3 - универсален спининг за всеки!   

Риболов от повърхността до дъното с Savage Gear 3D PVC Mayfly

20 Апр 2020
Риболов от повърхността до дъното с Savage Gear 3D PVC Mayfly Автор: Миленко Стойчев

Представяне и тестове на лайт спининг въдица Savage Gear MPP2 198cm 3-10g

17 Апр 2020
Една невероятна спининг въдица на цена под 100лв Aвтор: Миленко Стойчев

Риболов с въртяща блесна - Yarie Blender

08 Апр 2020
Yarie Blender - японска блесна за български риби        Автор: Ваньо Контев

Ревю на "универсалната" въдица Atec Crazee Wind 832M

Дата: 27 Ное 2018

 

 

Преди известно време, разглеждайки  такъми  в магазина на fishingzone , в ръцете ми попадна една сравнително евтина  пръчка Atec, която на първо тръскане ми се стори доста обещаваща. Atec e търговска марка  на Tailwalk  за европейския пазар, който предлага едно отлично съотношение цена/качество, като за продукти на японски бренд.  Моделът, който държах в ръцете си и възбуди любопитството ми  е  Crazee  Wind S832M. Вносителят забеляза интереса ми и предложи да направя няколко риболова с въдицата, след което да споделя впечатления и да я представя на малкото ни спининг общество, за което сполучливите бюджетни решения са винаги добре дошли. Притежавам и ползвам активно Salty Shape Dash Seabass Game 83M Wind, която е със сходна насоченост и параметри, но по-висок клас, благодарение на което щях да имам отлична база за сравнение.

Seabass Wind пръчките са първоначално разработени за риболов на лаврак, но се оказват с едно наистина универсално приложение при смесен сладководен спининг, тъй като се справят еднакво добре при риболов със силикони и твърди примамки, а мощността им е адекватна за нашите условия -  доставят удоволствие с  малки примамки и  риби, а в същото време  се справят отлично  с трофеи.

 

Пособието се предлага в 2 варианта - 2.51 m до 21 g и 2.56 m до 28 g. Не обичам презапасяването с мощ и без да се замислям, избрах по-лекия вариант.

 

Atec Crazee Wind пристига в твърда транспортна опаковка, която може да бъде използвана и в бъдеще при пренос, като в комплекта, разбира се, има и мек калъф в син цвят, характерен за продуктовата гама на марката.

 

 

 

Обявеното тегло на пръчката е 126 g и след като лично я претеглих, се оказа наистина толкова. Много интересено съвпадение, но точно толкова се оказа и другата ми сходна пръчка от по-висок клас  Salty Shape Dash Seabass Game 83M Wind.

 

 

Тестът по примамки е обозначен като "до 21 g" и ще бъде коментиран нататък в статията. Предназначена е за влакна в размер до PE 1.2 , които в днешно време предлагат здравина напълно достатъчна за 99% от сладководните спининг приложения.

Както е обозначено на етичетчето, пръчката е оборудвана с качествени Fuji водачи и макародържач.

 

 

Водачите са 8 на брой, с нормална големина, а дръжката е изнесена напред и e израбнотена от ЕВА материал. Макародържачът е с метална задна част и красив метален винт с карбон и накадка за удобно и сигурно  завиване – завидно качество за пръчка от този ценови клас.

 

 

Цялостната дължина на дръжката е нормална спрямо дължината на въдицата и последната се балансира идеално със съвременни макари размер 2500 и 3000, в диапазона  230-270г.

Строят на пръчката е fast, усеща се стегната, но в никакъв случай колеста. При натоварване бланката сработва прогресивно и се усеща мощ и сигурност.

 

 

Тестът на пръчката е реален, като спокойно  може да бъде превишаван с 10-ина грама, ако се внимава, разбира се. Зоната на комфорта е от около 5  до 20-ина гр, а с някои компромиси и/или  повишено внимание,  може да се разботи с примамки от 3 до 30 гр.

 

 

Atec Crazee  Wind се справя отлично с туич на воблери, както и с други конвекционални примамки.

 

 

 

Едно от важните достойнства на пръчката е отличната  чувсвтителност  при джиг риболов.

 

 

Дъното се усеща добре с примамки от тестовия диапазон, като се долавят  почукванията и на по-малките костурчета.

 

 

В същото време, мощната бланка прикючва доста бързо яростната съпротива на „батките“ и  спокойно вдига от водата без кеп килограмов костур.

 

 

Като привърженик на по-леките такъми, за  мен  Atec Crazee Wind е една отлична „лайт“ щурарка, която се справя без особено усилие с масовите български щуки до 2кг.

 

 

По-тежкият вариант до 28 гр би покрил изискванията и на любителите на малко по-хард риболова, като с него могат да бъдат използвани примамки по над 30гр.

За времето, през което тествах Atec Crazee  Wind, имах късмета да я изправя и срещу малко по-прилична щука. Пръчката се справи отлично на всички етапи – предаде  капризното кълване  в паузата, засече безкомпромисно коравата паст на рибата, при което успяха да се забият добре 2 морски тройки, а изваждането с добре реагиращата на натоварване бланка за мен беше детска игра. 

 

 

 

 

Заключение:

 

- Atec Crazee Wind  83M е една отлична универсална пръчка, която аз опрдеделям като ML към М;

- Тестовия диапазон може да се определи като  4-21гр;

- Строят е Fast,  като  с риба сработва цялата бланка ;

- Притежава нужната бързина за туич  на воблери и нужната чувствителност за работа със силикони ;

- За противниците на типичните щукарски „колци“,  Atec Crazee Wind  83M е  отлична „лайт“ щукарка, която с малко повече емоции ще се справи и с трофеи  ;

- За тези, които искат повече сигурност и по-тежки примамки, има вариант  Atec Crazee Wind S852MH, който е малко „по-корав“ и малко по-дълъг ;

- Цената на пръчката е атрактивна, предвид японския бранд и използваната фурнитура Fuji.

 

Автор: Ваньо Контев

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Все още няма коментари
Върни До Горе