Ревю на "универсалната" въдица Atec Crazee Wind 832M

27 Ное 2018
Atec Crazee Wind – специална пръкча с универсално приложение автор: Ваньо Контев  

Fiiish Crazy Sand Eel – Пасивна, но ефективна примамка!

25 Окт 2018
"Реших да споделя няколко думи за „змията“ тъй като в последно време тя се превърна в любимата ми примамка." Автор: Стефан Георгиев  

Tailwalk Ajist TZ 69

16 Авг 2018
Tailwalk Ajist TZ 69  ЕДНА СБЪДНАТА МЕЧТА! Tailwalk Ajist TZ 69  ЕДНА СБЪДНАТА МЕЧТА!

Tailwalk Salty Shape Dash Seabass Game 83MH

27 Юни 2018
Подходяща ли е морската въдица  в  сладководени условия Tailwalk Salty Shape Dash Seabass Game 83MH     ...

Tailwalk Salty Shape Dash Micro Gamer – универсална лайт пръчка, с микро джиг насоченост

Дата: 26 Юни 2018

Когато стане дума за микро джиг, едно от първите неща, с които се сблъскваме при избора на пръчка е плътния връх. Откъдето следва логичният въпрос, ще можем ли да я ползваме с традиционни спининг примамки и най-вече за туич на воблери. А в течение? И тук често е краят на дилемата, отказваме се от конкретната пръчка, защото ни се иска нещо по-универсално. Когато костурът не кълве, да туичнем някой воблер  в близост до шавара, с надеждата да изскочи някоя щука. Или пък, да прескочим до близката река за кефал или пъстърва и да водим комфортно малки кранкове, както и да туичваме миноучета в течението. И тук отново стигаме до пръчките с кух връх, които обаче,  в болшинството си,  не са подходящи за микро джиг, а първоначално ни се е искало да придобием пръчка точно за тази, изключително забавна и капризна към такъма дисциплина.

 

И все пак, такива пръчки на нашия пазар има, и минавайки през горните  разсъждения, се спрях на един модел на Tailwalk, а именно -  Salty Shape Dash Micro Gamer.

 

 

Пръчката с това дълго име, която за краткост ще наричам вече само Micro Gamer, е съзададена първоначално за рокфишинг, което включва  малки силикони, джигчета и воблери и покрива идеално сладководните приложения, за които търсим универсална пръчка, с микро джиг насоченост.

 

Ако бланката трябва да се опише с няколко думи,  то това са много здрав гръбнак и фин, чувствителен връх, който обаче  не е жило, като при някои други варианти, което предполага по-добро усещане в ръката, както  и възможност за туич на воблери.  

 

 

Строят е изразен екстрафаст и с примамки в указания диапазон, пръчката работи основно с върха.

Диаметърът в основата е 9.6 mm а на върха -  1.35 mm. Тези числа определят една общо взето изразена коничност, която е нужна за постигане на комбинацията от чувствителен връх и мощен гръбнак.

 

 

Водачите са малки,  като най-големият е  с външен диаметър на пръстена 12 mm , 8 на брой, Fuji KLH , с форма предотвратяваща оплитане на влакното и високо краче. Тесните водачи имат редица преимущества, но е добре да се има предвид, че използването на пръчката при отрицателни температури, ще създава проблеми при замръзване на водачите и влакното.

 

 

 

Макародържачът е с преден винт,  което позволява директен контакт на ръката с бланката и отлично усещане. Дръжката е много удобна за захват, при който крачето на макарата остава м/у средния и безименния пръст.

Цялостната изработка е стилна, на много високо ниво. Над дръжката, както и между двете ръкохватки,  бланката е декорирана в стил „карбон“ и покрита със смола, което освен изящество, предполага и повишена устойчивост срещу нараняване на надраскване на тази, често попадаща в съприкосновение с твърди предмети  част.

 

След  около половин година активно ползване на пръчката, бих казал, че означението „max 12 g“ е реално, като 12 g обаче е абсолютен максимум, а не горна граница на комфорт, която може да бъде превишавана.

 

Друго означение на бланката е PE max #0.4, т.е., следва да бъде използвана с плетени влакна не по-дебели от размер 0.4 .  Важно е да се отбележи, че ако размерът на влакното се превиши, не може да се очаква същата чувствителност и усещане, особено с най-леките примамки. 

 

 

С тънки влакна, в сравнително плитка вода, се усещат много  добре малки силикони с  глава 1.5-2 g. В по-дълбоки участъци, на по-голяма дистанция,  доброто усещане започва с глави около 3 g  При глави над 6-7 g започва да се появява лек дискомфорт при замятане.

Успешно се водят и туичват воблери тип миноу до около 70 mm  , както и малки кранкчета до около 40 mm. 

Почукванията на дребните костури при микро джиг риболов се усещат идеално, а при риболов с традиционни примамки, като воблери и блесни, ударите дори и на малки риби спират дъха.

 

 

Пръчката е подходяща и за Area риболов на зарибени, американски пъстърви, като се справя идеално с малките клатушки и усеща всяко почукване на рибите, a благодарение на свръх бързия си строй, ги подсича мигновенно.

 

 

 

Гръбнакът на пръчката позволява отличен контрол над по-едра риба, но е добре да се има предвид,  че при силно напъване, същият този здрав гръбнак може да допринесе и за скъсване на тънката линия, с която би следвало да се изпозлва пръчката. Поради тази причина е силно препоръчително използването на качествена макара, с плавен и  добре настроен аванс.  Аз съм окомплектовал моя Micro Gamer  с  макара Okuma Inspira 2500S, която тежи 210гр и освен, че се балансира идеално с пръчката, си подхождат и цветово.

 

 

 

За около половин година интензивен риболов със Salty Shape Dash Micro Gamer , въпреки неговата микро джиг насоченост,  съм го използвал за най-различни лайт приложения, включително и речен риболов на кефал и пъстърва, с който  той се справя повече от добре.

 

 

 

Справи се отлично и с  дебела щука 75см на малка река,  която на няколко пъти се  опита да влезе в прилежащите шавари, но благодарение на здравия гръбнак, успях да я спра.

 

 

 

В заключение бих казал, че Micro Gamer е една лайт пръчка, която въпреки своята универсалност, ще се хареса и на най-капризните микро джигити, като в същото време, ще ги освободи от бремето  да носят втора пръчка, за случаите, в които костурът не кълве.

 

Автор: Ваньо Контев

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Все още няма коментари
Върни До Горе