Tailwalk Silverna Lago

01 Сеп 2020
Автор: Ваньо Контев 

Savage Gear XLNT3 – универсален спининг за всеки

21 Апр 2020
Savage Gear XLNT3 - универсален спининг за всеки!   

Риболов от повърхността до дъното с Savage Gear 3D PVC Mayfly

20 Апр 2020
Риболов от повърхността до дъното с Savage Gear 3D PVC Mayfly Автор: Миленко Стойчев

Представяне и тестове на лайт спининг въдица Savage Gear MPP2 198cm 3-10g

17 Апр 2020
Една невероятна спининг въдица на цена под 100лв Aвтор: Миленко Стойчев

Tailwalk Salty Shape Dash Micro Gamer – универсална лайт пръчка, с микро джиг насоченост

Дата: 26 Юни 2018

Когато стане дума за микро джиг, едно от първите неща, с които се сблъскваме при избора на пръчка е плътния връх. Откъдето следва логичният въпрос, ще можем ли да я ползваме с традиционни спининг примамки и най-вече за туич на воблери. А в течение? И тук често е краят на дилемата, отказваме се от конкретната пръчка, защото ни се иска нещо по-универсално. Когато костурът не кълве, да туичнем някой воблер  в близост до шавара, с надеждата да изскочи някоя щука. Или пък, да прескочим до близката река за кефал или пъстърва и да водим комфортно малки кранкове, както и да туичваме миноучета в течението. И тук отново стигаме до пръчките с кух връх, които обаче,  в болшинството си,  не са подходящи за микро джиг, а първоначално ни се е искало да придобием пръчка точно за тази, изключително забавна и капризна към такъма дисциплина.

 

И все пак, такива пръчки на нашия пазар има, и минавайки през горните  разсъждения, се спрях на един модел на Tailwalk, а именно -  Salty Shape Dash Micro Gamer.

 

 

Пръчката с това дълго име, която за краткост ще наричам вече само Micro Gamer, е съзададена първоначално за рокфишинг, което включва  малки силикони, джигчета и воблери и покрива идеално сладководните приложения, за които търсим универсална пръчка, с микро джиг насоченост.

 

Ако бланката трябва да се опише с няколко думи,  то това са много здрав гръбнак и фин, чувствителен връх, който обаче  не е жило, като при някои други варианти, което предполага по-добро усещане в ръката, както  и възможност за туич на воблери.  

 

 

Строят е изразен екстрафаст и с примамки в указания диапазон, пръчката работи основно с върха.

Диаметърът в основата е 9.6 mm а на върха -  1.35 mm. Тези числа определят една общо взето изразена коничност, която е нужна за постигане на комбинацията от чувствителен връх и мощен гръбнак.

 

 

Водачите са малки,  като най-големият е  с външен диаметър на пръстена 12 mm , 8 на брой, Fuji KLH , с форма предотвратяваща оплитане на влакното и високо краче. Тесните водачи имат редица преимущества, но е добре да се има предвид, че използването на пръчката при отрицателни температури, ще създава проблеми при замръзване на водачите и влакното.

 

 

 

Макародържачът е с преден винт,  което позволява директен контакт на ръката с бланката и отлично усещане. Дръжката е много удобна за захват, при който крачето на макарата остава м/у средния и безименния пръст.

Цялостната изработка е стилна, на много високо ниво. Над дръжката, както и между двете ръкохватки,  бланката е декорирана в стил „карбон“ и покрита със смола, което освен изящество, предполага и повишена устойчивост срещу нараняване на надраскване на тази, често попадаща в съприкосновение с твърди предмети  част.

 

След  около половин година активно ползване на пръчката, бих казал, че означението „max 12 g“ е реално, като 12 g обаче е абсолютен максимум, а не горна граница на комфорт, която може да бъде превишавана.

 

Друго означение на бланката е PE max #0.4, т.е., следва да бъде използвана с плетени влакна не по-дебели от размер 0.4 .  Важно е да се отбележи, че ако размерът на влакното се превиши, не може да се очаква същата чувствителност и усещане, особено с най-леките примамки. 

 

 

С тънки влакна, в сравнително плитка вода, се усещат много  добре малки силикони с  глава 1.5-2 g. В по-дълбоки участъци, на по-голяма дистанция,  доброто усещане започва с глави около 3 g  При глави над 6-7 g започва да се появява лек дискомфорт при замятане.

Успешно се водят и туичват воблери тип миноу до около 70 mm  , както и малки кранкчета до около 40 mm. 

Почукванията на дребните костури при микро джиг риболов се усещат идеално, а при риболов с традиционни примамки, като воблери и блесни, ударите дори и на малки риби спират дъха.

 

 

Пръчката е подходяща и за Area риболов на зарибени, американски пъстърви, като се справя идеално с малките клатушки и усеща всяко почукване на рибите, a благодарение на свръх бързия си строй, ги подсича мигновенно.

 

 

 

Гръбнакът на пръчката позволява отличен контрол над по-едра риба, но е добре да се има предвид,  че при силно напъване, същият този здрав гръбнак може да допринесе и за скъсване на тънката линия, с която би следвало да се изпозлва пръчката. Поради тази причина е силно препоръчително използването на качествена макара, с плавен и  добре настроен аванс.  Аз съм окомплектовал моя Micro Gamer  с  макара Okuma Inspira 2500S, която тежи 210гр и освен, че се балансира идеално с пръчката, си подхождат и цветово.

 

 

 

За около половин година интензивен риболов със Salty Shape Dash Micro Gamer , въпреки неговата микро джиг насоченост,  съм го използвал за най-различни лайт приложения, включително и речен риболов на кефал и пъстърва, с който  той се справя повече от добре.

 

 

 

Справи се отлично и с  дебела щука 75см на малка река,  която на няколко пъти се  опита да влезе в прилежащите шавари, но благодарение на здравия гръбнак, успях да я спра.

 

 

 

В заключение бих казал, че Micro Gamer е една лайт пръчка, която въпреки своята универсалност, ще се хареса и на най-капризните микро джигити, като в същото време, ще ги освободи от бремето  да носят втора пръчка, за случаите, в които костурът не кълве.

 

Автор: Ваньо Контев

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Все още няма коментари
Върни До Горе