Tailwalk Silverna Lago

01 Сеп 2020
Автор: Ваньо Контев 

Savage Gear XLNT3 – универсален спининг за всеки

21 Апр 2020
Savage Gear XLNT3 - универсален спининг за всеки!   

Риболов от повърхността до дъното с Savage Gear 3D PVC Mayfly

20 Апр 2020
Риболов от повърхността до дъното с Savage Gear 3D PVC Mayfly Автор: Миленко Стойчев

Представяне и тестове на лайт спининг въдица Savage Gear MPP2 198cm 3-10g

17 Апр 2020
Една невероятна спининг въдица на цена под 100лв Aвтор: Миленко Стойчев

Силиконов риболов

Дата: 25 Дек 2019

С настъпването на зимата лека-полека взе да идва и зимния джиг риболов. Съвсем полека идва де, то това навън зима ли е, щом веднъж седмично имаме температури над 20 градуса по Целзий, а рядко падат под 10. Определено сезона се забави и за първи и категоричен път го установих при първия риболов с лодка, още в края на месец октомври. Бяхме ходили няколко пъти да ги търсим от брега, а те все още правят сутрешни и вечерни заходи, а през деня не са активни. Белите риби излизаха до плитчини под 2 метра дълбочина и се хранеха с уклей, а на повърхността често се срещаха и хранещи се костури. С лодка не успяхме да намерим групирани риби, в обичайните за това време места бе пусто. Едва хванахме по някоя рибка, колкото да не сме капо. От тогава избягвам риболова от лодка, докато не стане истинска зима и рибите не преминат към типичното за сезона поведение. За сметка на това половихме няколко пъти от брега:

Приятел видя, че в предишни излети ловя добре със силиконите не Fiiish и беше пригодил едно тяло за риболов. Така и нищо не хвана на него, оригиналната глава е от съществено значение. Тя продава лъкатушещо движение на тялото, а офсетната кука допълнително спомага движението, както и по-малкото закачки. Тук всички тези предимства бяха елиминирани и резултата бе налице - нула уловени риби.

При всеки излет оставах да ловя последен, докато приятелите събираха въдиците. Бързо им писваше да стоят без риба, ставаше им студено или вече се бяха изнервили след поредния скъсан силикон. Аз също страдах от тези неща, но откъм късания и риби бях доволен.

 

Заради късанията слагах и някои по-неизползваеми за мен силикони, на които също хванах няколко рибки, но бързо посях във водата. Използвах ги за проучване на дъното, като най-вече ме интересуваше къде са закачките. За жалост точно там бяха и рибите.

След един от успешните риболови шефа реши и той да дойде с нас. Всъщност даже ми се обади и каза, че днес съм освободен от работа и ще го водя за риба, купил си е спининг такъми и ще хващаме. Така и стана:

Преоткрих една примамка, която подценявам почти година. Все не давам шанс на нея, тъй като си мисля че е много дълга, куката е откъм главата и ще имам празни кълванета и все си настоявах на доказаните шадове. Да, обаче не бях прав и това го установих след първия риболов на това място. За около 2 часа нямахме пипане и реших от нямане на къде да я сложа. Бързо хванах риба, после още една, след което го скъсах този силикон. Колегата го имаше, сложи го и хвана, след което и той скъса. Похвърляхме известно време без резултат и си тръгнахме. В следващите 2-3 риболова там се случваше същото, в момента в който спира да кълве. Слагах него и хващах още 2-3 риби. Вечер, след като приключваше риболова си хващах затапващата рибка или две на него. Избягвах да ловя с тях, като настоявах на по-евтините варианти, ама пък и риба ми се хващаше. Разбрах че трябва да се рискува и инвестира, когато попитах колега "няма ли евтини китайски воблери за морски риболов". Там те струват по над 40 лева бройката и хич не ми се искаше да давам толкова пари за един воблер, а то се иска да имаш десетки. Отговори ми, че дава достатъчно пари и време за да ходи на стотици километри за риба, като спести някой лев от примамка какво ще спечели, освен най-много да не хване риба. Та и аз така, рискувах и скъсах няколко силикона, но пък бях отишъл за риба, пък и хващах. Силикона е Fiiish Mud Digger с не голямата дължина от 9 см, но тънкото тяло внушава обратното. Миналата зина имах доста празно кълванета на него, но пък рибките бяха по 200 грама и разбираемо не успяваха да се хванат. Сега вече се убедих в успешността му, щом и костури му се закачиха.

Видно и от другите снимки залагах често на силиконите на Savage Gear, които също ми дадоха добри резултати. Към цветове и модели все още нямам предпочитание нито аз нито рибите, но скоро и такива се надявам да бъдат излъчени и ще споделя наблюденията си с вас.

 

Автор: Александър Мечев

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Все още няма коментари
Върни До Горе