Tailwalk Silverna Lago

01 Сеп 2020
Автор: Ваньо Контев 

Savage Gear XLNT3 – универсален спининг за всеки

21 Апр 2020
Savage Gear XLNT3 - универсален спининг за всеки!   

Риболов от повърхността до дъното с Savage Gear 3D PVC Mayfly

20 Апр 2020
Риболов от повърхността до дъното с Savage Gear 3D PVC Mayfly Автор: Миленко Стойчев

Представяне и тестове на лайт спининг въдица Savage Gear MPP2 198cm 3-10g

17 Апр 2020
Една невероятна спининг въдица на цена под 100лв Aвтор: Миленко Стойчев

Ревю на Tailwalk Salty Shape Dash Bay Twitcher 68UL

Дата: 30 Окт 2019

 Лека, пъргава и чувствителна, фина, но и изключително мощна. За мен това са думите най-точно описващи въпросният Tailwalk Salty Shape Dash Bay Twitcher 68UL. Бих започнал, подчертавайки модерния и стилен дизайн. Прецизно подбрана цветова гама, позволяваща комбинация с не малко цветове макари. Карбонови елементи по винтът на макародържача и метални рингове между EVA компонентите.Ще опитам да не изпадам в излишни празни приказки, като бъда оптимално сбит, но същевременно, разбира се, да представя максимално много информация.
 Притежавам тази въдица от вече близо два месеца. За това време тя каза доста за себе си и разкри своите качества.Първото нещо, което отбележих, хващайки пръчката за пръв път беше нейната лекота. В последствие разбрах, че всъщност теглото е 77 грама, което действително не е чак толкова малко, но чудесният баланс постигнат при тази въдица буди усещането за безтегловност у човек, когато той я хване първоначално. Може би тук е моментът в който трябва да спомена Fuji TVS макародържача, който просто прекрасно приляга към ръката. Лично аз мисля, че преимущество на тази концепция на Fuji е не само комфорта, лекота, но и прекият контакт на ръката с бланката, увеличавайки чувствителността значително, като всяка една вибрация от примамката, докосване на дъното и атака от риба биват изключително точно регистрирани от риболовеца. В комбинация с пръчката използвах макара, тежаща 190 грама. Балансът, получил се от това съчетание беше великолепен. Общото тегло на такъма позволяваше лесни и акуратни действия при работа с пръчката. Тук мога да добавя как съобразената дължината на дръжка предразполага безпроблемно замятане с една ръка на по-трудно достъпни места изискващи това, както и същевременно имаме възможност за замах с две ръце за постигане на по-голяма дистанция. Щом споменах дистанция, просто няма как да не вметна колко приятно бях изненадан когато за пръв път хвърлях с пръчката. Не очаквах от въдица с такава дължина (6'8''-2.03m)да покаже подобни резултати. Влакното което използвах бе PE #0.5 X8.

 
 
Дойде време да кажа няколко думи за това с какви примамки и къде най-добре се справя тоягата. На първо място мога да кажа, че теста който е обявен от производителя изглежда леко нереален(3-18 грама). Така смятах и аз, мислейки си, че 10 грама биха били на края на възможностите ѝ. Да, обаче това съвсем не беше така в действителност. Включих пръчката към морския лайт арсенал, на морето тя доказа, че е способна да изхвърля пилкери по 15 грама, запращайки ги на страхотни разстояния, доближаващи 80-90метра с попътен вятър. Освен, че ги замяташе, тя успяваше да ги води на дълбочина около 20 метра без затруднения.Спокойно мога да кажа, че горната граница е 15 грама, като смятам, че надвишаването на този грамаж би било леко рисково и безсмислено. Относно долната граница ще бъда кратък и ясен. Пръчката започва да чува от 2-2,5 грама и също така ги замята прекрасно. Най-задоволително въдицата работи с примамки от порядъка на 4-9 грама. Акцията, която бих написал аз е 2,5-15 грама, без да се замисля.

  Абсолютно чист, фаст строй. Леко поддава при силен натиск от страна на рибата, намалявайки напрежението във влакното. Силният „гръбнак“ гарантира сигурност при борба с по-едра риба, предоставяйки голям запас от сила в бланката. Пръчката е доста широкоспектърна, доколкото разбира се е възможно това и би била перфектен избор за риболов на костур, както на воблери, дори и туичингови такива, така и на джиг. Разумно решение за риболов на кефал по реката, с клатушки, въртящи блесни и кранове до около 9 грама при умерено течение и до 5-6 грама при бързо такова. В допълнение би могла да се използва и за улов на пъстървови риби, в средно големи реки, с туичингови воблери с тегло до към 7-8 грама. Ще ви бъде чудесен съюзник за морски лайт и медиум лайт спининг.

Автор: Боян Ярков 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Все още няма коментари
Върни До Горе