Tailwalk Silverna Lago

01 Сеп 2020
Автор: Ваньо Контев 

Savage Gear XLNT3 – универсален спининг за всеки

21 Апр 2020
Savage Gear XLNT3 - универсален спининг за всеки!   

Риболов от повърхността до дъното с Savage Gear 3D PVC Mayfly

20 Апр 2020
Риболов от повърхността до дъното с Savage Gear 3D PVC Mayfly Автор: Миленко Стойчев

Представяне и тестове на лайт спининг въдица Savage Gear MPP2 198cm 3-10g

17 Апр 2020
Една невероятна спининг въдица на цена под 100лв Aвтор: Миленко Стойчев

Мартенски костури

Дата: 20 Мар 2019

 

   Със затоплянето на времето костурите се раздвижват и стават по-атрактивни за ловене, също така по-борбени. Не бях ловил костури от брега от над два месеца и отидох да проверя раираните как са. За жалост времето беше ветровито. На моменти бях на път да се откажа заради силните пориви на вятъра, които вповечето случеи бяха странични. Въпреки това в този ден може да се каже че имаше някаква активност на рибите защото започнах с няколко изтървани кълванета. В моментите когато поне малко затихваше успях да хвана костури.
Дълбочината на която лових не беше повече от 4 метра, но използвах 6 грамова глава и почти не правих паузи, а водих бавно и равномерно силикона по дъното. Така повечето костури които закачих не бяха с впечатляващи размери.


 
Времето на излета ми бе ограничено, разполага с около 40 минути за риболов. Дебнех моменти в които поривите на вятъра стихваха леко и веднага сменях 6 грамовата глава с 4,5 грамова такава. За малкото време прекарано на водоема разбрах че цвят ROSE ще е топа за деня.  Така успявах да правя и паузи и да водя силикона с отлепване от дъното. Резултата не закъсня и хванах един от търсените костури, тези с по прилични размери.След този улов отново стана почти невъзможно за ловене и сложих край на мъките,  като си заминах. Хвана ме яд че в този ден си бях забравил атрактанта. Сигурен бях че в тези трудни условия за риболов щеше да ми помогне и да реализарам първоначалните изтървани кълванета. На следващия  ден отново имах около един свободен час и без да се замислям отскочих до водоема.  Този път бях си взел и атрактанта с мен.  И този ден беше ветровит, а на моменти силните пориви на вятъра правиха ситуацията невъзможна за практикуване на риболов. Костурите не бяха активни като предходния ден. Нямах кълванета и реших да не губя излишно време и си намазах силиконите с атрактанта на FIIISH.Водих силикона с 6 грамова глава, равномерно близко до дъното, но кълванета нямаше. Когато силата на поривите отслабваше леко, правих кратки паузи и точно тогава костурите атакуваха.

През този ден раираните не бяха активни както вчерашния и очаквано атрактанта спаси заформящото се капо. През този ден на цвят ROSE нямах кълване, предпочитаният цвят от костурите беше  Ghost Minnow. По мои наблюдения когато рибите не са много активни цветовете с брокат ги провокират да атакуват . След като улових няколко рибки около и над 20 см, времето затихна за кратко. Това ми позволи да използвам по-лека глава с тегло от 4,5грама. Въпреки че разликата е само 1,5 грама формата на главите е различна и 4,5 грамовата пропада много по-бавно от 6 грамовата. Веднага след смяната още на първа проводка след няколко отлепвания на примамката от дъното и бавни пропадания, с паузи на дъното, последваха две-три тежки кълавнета и на четвъртото  заших костур с размер над 30см.Докато направя две снимки, вятъра отново много се засили и се наложи да сменят пак на 6 грамова глава и за да имам усет какво се случва пак водих силикона по дъното бавно и равномерно, а рибите които улових бяха все мъници. Времето ми за риболов бързо изтече и в този ден. Бях много доволен че и в двата дена улових по един хубав костур. Надявам се че в едни по-нормални условия за риболов при следващ излет ще има повече и по-едри костури.

 

Използвани такъми:

 •  въдица: Tailwalk Salty Shape Dash Micro Gamer S64ul 
   
 •  макара: Оkuma Inspira 2500S
   
 •  влакно: Unitika Shoregame X8 PE 0.6
   
 •  силикони: Fiiish Black Minnow 70 
 •  атракнтант: Fiiish


Автор: Миленко Стойчев
 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
 • Все още няма коментари
Върни До Горе