Savage Gear XLNT3 – универсален спининг за всеки

21 Апр 2020
Savage Hear XLNT3 - универсален спининг за всеки!   

Риболов от повърхността до дъното с Savage Gear 3D PVC Mayfly

20 Апр 2020
Риболов от повърхността до дъното с Savage Gear 3D PVC Mayfly Автор: Миленко Стойчев

Представяне и тестове на лайт спининг въдица Savage Gear MPP2 198cm 3-10g

17 Апр 2020
Една невероятна спининг въдица на цена под 100лв Aвтор: Миленко Стойчев

Риболов с въртяща блесна - Yarie Blender

08 Апр 2020
Yarie Blender - японска блесна за български риби        Автор: Ваньо Контев

Tailwalk Dageki S672L

Дата: 09 Юни 2017

Tailwalk Dageki S672L

 

Напоследък една пръчка доби широка популярност сред спинингистите у нас, а именно, моделът Dageki на японския бранд Tailwalk, създадена за европейския и руския пазар. Не съм човек, който лесно се повлиява от модерни тенденции  или реклама, дори обикновено съм скептично настроен към  продукти, които са на фокус и се рекламират прекалено. В този ред на мисли, първият ми досег с пръчката беше съвсем случаен и ако съм бил с предварителна нагласа, то тя не е била кой знае колко положителна. Вариантът, който за първи път хванах в ръка беше Dageki S672L , по каталожни данни с дължина 2.00 m ,  тежащ 95 g, с тест по примамки 1.8-7 g.

 

 

И така, без да изпадам в излишни многословия, когато хванах пръчката в ръка и я тръснах, в мен се появи желание да я притежавам. Както всички знаем, тези желания са трудни за подтискане и е въпрос на време и средства  да бъдат осъществени. Притежанието й за мен вече е факт от около половин година, като всички, които ме познават, са наясно, че съм направил повече излети, отколкото някои   колеги правят за няколко години. Ролята, която съм отредил на  Dageki S672L в арсенална си  от пръчки е на „лайт универсалка“, т.е., пръчката която ползвам в над 70% от излетите си, основно за лек спининг на река, в търсене на кефал и пъстърва, както и за лек джиг на затворени водоеми, в търсене на костур.

 

 

След тази половин година интензивно ползване, бидейки наясно с всичките й предимства и недостатъци, си позволявам да я представя пред малкото ни спининг общество чрез настоящото ревю.Сдобих се с Dageki S672L малко преди началото на пъстървовия сезон и сравнявайки я с другите си пръчки вече имах възможност да изградя малко по-добра представа.

 

 

Първото нещо, което ми направи впечатление  е, че частта от дръжката, която остава зад макарата е сравнително къса и непречеща при замятане по всевъзможни начини с една ръка и манипулиране с примамките.

Бланката над дръжката  е с дебелина  една идея под 9 mm, а точно под върховия водач - 1.5 mm. , т.е., съвсем нормално законусена за пръчка от този клас с бърз строй и резерв от мощност, гарантиран от здравия гръбнак.

Изработката е на ниво, като са използвани 8 бр FUJI Alconite  K-type водачи, качествено заляти  и FUJI VSS макародържач. Дизайнът е семпъл и стилен, без излишни шарении и надписи, нещо което предполага добра цветова комбинация с най-различни макари. Предната част на дръжката е удобна и ергономична, и особено  подходяща за спинингисти, които държат крачето на макарата м/у малкия и безименния си пръст. 

 

След монтиране на различни макари, установих, че се получава приличен баланс  както с  Daiwa Luvias 2506 и Shimano Stradic CL4 2500, тежащи около 200 g, така и с Daiwa Certate 2510R-PE, тежащата около 250 g. Последното явно се дължи на по-късата част на дръжката зад макарата.

 

При първите замятания на вода, пръчката създаде у мен усещане за прецизност и сигурност. Примамките в тестовия диапазон цопваха във водата точно там, където ми се искаше, въпреки дългата зимна пауза, през която се предполагаше да съм позагубил тренинг.

Обявеният тест по примамки  общо взето е реален, но позволява леко надвишаване, докъм 10 g.Дръжката е сравнително къса, но въпреки това е удобна и за замятане с 2 ръце,  като най-задната част позволява удобен и сигурен захват.

 

 

Използвам пръчката с плетени влакна YGK PeeWee, 0.6 и 0.8 по японската номерация, като възелът м/у основната линия и ФК повода(FG knot) минава добре през върховия водач. Друго, за което, като че ли пръчката е специално създадена,  е манипулацията с примамки и най-вече туичинга. Без проблеми се придава живот на  воблери с размери до около  70мм дори и в бърза вода. Дизайнът на дръжката позволява един по-преден захват при интензивен туичинг, който по този начин се извършва с голяма лекота. В същото време, дръжката е достатъчно къса, за да не пречи при такъв захват. 

 

 

 

И така, достигаме до важната част, а именно – рибите. Кълванетата се усещат отчетливо, като при използване на плетено влакно, ударите на пъстървата и кефала  направо спират дъха, а при борбата с рибите,  в ръката се усеща  така търсения   „ток“ и се поддържа напрежение,  до окончателното им изваждане.  В същото време напълно липсва усещане за загуба на контрол над рибата, нещо  често срещано  при риболов с прекалено фини пръчки. С други  друми, Dageki гарантира достатъчно адреналин  при риболов на по-скромни  риби, като в същото време се справя отлично с по-едри и дори трофейни екземпляри.

Засечката е безкомпромисна, като с остри куки се пробива качествено дори твърдата уста на щуката 

 

 

До момента изброих само предимства на пръчката и може би това предтсавяне звучи твърде рекламно, на на практика не мога да изтъкна никакви реални недостатъци.

Като евентуален и единствен такъв, мога да посоча дизайна на ръкохватката, като  някои спинингисти, държащи последната по-назад, могат да изпитат извествен дискомфорт от съприкосновението на задната част на дланта с резбата на макародържача. Тук е момента да спомена, че по времето, когато пишех тази статия, се докоснах до друг модел на марката -  Fullrange CC, със сходна бланка, но с диаметрално противоположна дръжка, проектирана за по-задно захващане, като същевременно показалецът контактува директно с бланката. В този ред на мисли, Tailwalk са покрили изискванията и на най-капризните риболовци.

След краткия преглед на качествата на пръчката е редно да обсъдим срещу какво  получаваме всичко това. Dageki S672L се предлага на пазара на цена, сходна с тези на пръчки на доста по-непретенциозни марки, при това от същия клас. И въпреки, че за нашия стандарт на практика всичко качествено е скъпо, бих казал, че това е една много добра цена за пръчка на японски бранд, какъвто е Тейлоук, като при това не става дума за най-евтин модел на последния.

В заключение бих споменал, че Dageki  S672L е пръчка, която е подходяща за спинингисти търсещи универсална лайт пръчка, но в същото време би допаднала и на по-напреднали колеги, притежаващи множество пръчки, които искат да разнообразят арсенала си с нещо качествено, на добра цена.

 

 

Автор: Ваньо Контев

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Все още няма коментари
Върни До Горе