Savage Gear XLNT3 – универсален спининг за всеки

21 Апр 2020
Savage Hear XLNT3 - универсален спининг за всеки!   

Риболов от повърхността до дъното с Savage Gear 3D PVC Mayfly

20 Апр 2020
Риболов от повърхността до дъното с Savage Gear 3D PVC Mayfly Автор: Миленко Стойчев

Представяне и тестове на лайт спининг въдица Savage Gear MPP2 198cm 3-10g

17 Апр 2020
Една невероятна спининг въдица на цена под 100лв Aвтор: Миленко Стойчев

Риболов с въртяща блесна - Yarie Blender

08 Апр 2020
Yarie Blender - японска блесна за български риби        Автор: Ваньо Контев

Tailwalk Troutia L62 - спининг въдица за лайт забавления

Дата: 11 Дек 2017

 

Когато стане дума за естетски, пъстървов спининг, първата асоциация, която изниква в съзнанието на много от нас,  е фина японска пръчка, с къса, коркова дръжка и метален макародържач. За съжаление, повечето такива пръчки са непосилно скъпи за нашия стандарт, поради което често сме принудени да практикуваме този красив риболов, използвайки компромисни, универсални решения, някои от които се вписват доста успешно в него, но все пак имат някои различия, които ни пречат да му се насладим напълно.

Въпреки всичко това, е възможно да се намери пръчка,   изработена и издържана в японски стил и същевременно, предлагана на пазара на сравнително ниска цена.

В настоящото ревю, ще се опитам да представя една такава пръчка, която използвах активно през пъстървовия сезон, а в момента продължавам да използвам с удоволствие  на арендовани водоеми за американска пъстърва.  Пръчката е Tailwalk Troutia  и за това време успя да се превърне в един от любимите ми инструменти за лек, пъстървов спининг.

Вариантът, който притежавам е Troutia 62L, с дължина 1.90 m. Тестът по примамки е обозначен, като „max 7 g“, т.е., пръчката работи добре с примамки до 7 g. 

Видео представяне можете да видите тук

 

 

 

Написаното е напълно реално и с примамки над обявеното, бланката започва да се натоварва и се създава лек дискомфорт. Въпреки това, когато се наложи, границата може да бъде леко надвишена, без опасност за бланката, която е достатъчно еластична да поеме свръх натоварването.

Цялостната изработка е на високо ниво, като са използвани качествени елементи и материали. 

 

 

Дръжката е къса, коркова, с метален макародържач и декоративен „дървен“ елемент, характерен за японските, пъстървови пръчки. Винтовете на макародържача са от горната страна, което на мен лично много ми допада. Дръжката е къса, като „стърчащата“ й част, зад крачето на макарата, е едва 15 cm. Последното е голям плюс при боравене  в тесни пространства и замятане с една ръка  под всякакви ъгли. И все пак, ако се наложи, има място за хващане и замятане и с 2 ръце.

Захватът е много удобен и сигурен, като при мен крачето на макарата попада между средния и безименния пръст. 

 

 

Макарата, с която най-често използвам  моята Troutia е Daiwa Luvias 2004H, с която комплектът е добре  издържан както функционално, така и естетически.

Влакната, които използвам са плетени, в размер  от #0.2 до #0.6, на японската марка Unitika, предлагаща отлично съотношение цена/качество и отлична здравина, позволяваща изваждане  на много борбени видове при сложни условия, дори и с най-тънкия размер  #0.2 

 

 

Бланката е фина, като дебелината й в основата е под 7 mm, а при върховия водач – под 1.3 mm.

Строят на варианта 62L е среднобърз, като  по-леките варианти на модела 62UL и 62XUL са малко по-бавни и са по-подходящи за Area Fishing. ML вариантите, както и по-късите L варианти от своя страна са по-бързи и по-подходящи за силно течение. 

 

 

Водачите са Fuji K-type , 7 на брой, достатъчно широки, с „tangle-free“ дизайн, предотвратяващ оплитане на влакното.

Замятането на примамки в тестовия диапазон е точно и прецизно, а усещането при воденето е на високо ниво. Пръчката се представя отлично дори и при микро джиг риболов на дребен костур,  дисциплина, при която голяма част от пъстървовите пръчки се провалят, заради нуждата от по-звънка бланка. 

 

 

В единични случаи, съм използвал пръчката и за наноджиг риболов, с почти или съвсем липсващо утежнение на силиконовата примамка, като по този начин се повишава изключително много успеваемостта при някои видове риби. 

 

 

В същото време, еластичната бланката сработва отлично при високи натоварвания с трофейни екземпляри. Сгъвайки се до дръжката, погасява отлично резките пориви и скокове на петнистия противник , като по този начин свежда до минимум риска от скъсване на линията или изправяне на кука – една непосилна задача за  голяма част от модерните екстра фаст пръчки, разчитащи до голяма степен на аванса на макарата. 

 

 

Tailwalk Troutia 62L позволява отлична работа с всички основни видове примамки, използвани в пъстървовия спининг – воблери, въртящи блесни, микро силикони и клатушки.

Анимацията на миноу воблери до около 50 mm се извършва с лекота, а вибрацията на малките кранкове се усеща идеално. 

 

 

Troutia 62L  е незаменим интсрумент за работа с дребни въртящи блесни по малки реки и потоци, като успява да изстреля  на завидна дистанция и с прецизна точност, дори и най-малките въртележки, като в последствие усеща идеално вибрацията на листото. 

 

 

Въпреки, че по същество Tailwalk Troutia 62L e пъстървова пръчка, тя може да бъде незаменимa при риболова на речен кефал с малки кранкове, клатушки и въртящи блесни. Благодарение на  фината, чувствителна бланка, риболовът на тази иначе непретенциозна риба, може да се превърне в истинско преживяване.

 

 

Но да се върнем към петнистите. Напоследък придоби популярност риболовът на пъстърва на малки силикони – червеи, камоли и други ларви, монтирани на кука с волфрамова глава. Troutia 62L се справя отлично с това приложение, като позволява отличен кастинг на свръх леките примамки, с последващ отличен контрол и усещане при проводка.

 

 

И на последно място, но не по важност, Tailwalk Troutia е една отлична пръчка за модерния напоследък, Area Fishing на зарибени американски пъстърви, като всичко може да бъде изчерпано с две думи – ефективност и удоволствие.

За този риболов са подходящи както разглеждания вариант 62L, така и по-леките варианти 62UL и 62XUL.

Най-използваните примамки в случая са микроклатушки с тегло от 1 до 5 g, които пръчката изстрелва на голяма дистанция, без особено усилие.

 

 

Troutia усеща идеално неравностите по дъното и почукванията на рибите, чието поведение често е нелогично и неадекватно. Изваждането и борбата с улова носят много емоции, като благодарение на еластичната бланка, сгъваща се до дръжката, откачанията са сведени до минимум.

В заключение, бих казал, че Tailwalk Troutia е едно бижу, издържано в японски стил, предлагано на нашия пазар на цената на много по-масови изделия. Притежателите на това бижу ще  изпитват една по-голяма наслада от любимото хоби, като същевременно ще подобрят риболовните си успехи в лайт риболова, благодарение на този прецизен инструмент.

 

 

 

Автор:

Ваньо Контев

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Все още няма коментари
Върни До Горе