Tailwalk Silverna Lago

01 Сеп 2020
Автор: Ваньо Контев 

Savage Gear XLNT3 – универсален спининг за всеки

21 Апр 2020
Savage Gear XLNT3 - универсален спининг за всеки!   

Риболов от повърхността до дъното с Savage Gear 3D PVC Mayfly

20 Апр 2020
Риболов от повърхността до дъното с Savage Gear 3D PVC Mayfly Автор: Миленко Стойчев

Представяне и тестове на лайт спининг въдица Savage Gear MPP2 198cm 3-10g

17 Апр 2020
Една невероятна спининг въдица на цена под 100лв Aвтор: Миленко Стойчев

Успешно откриване на пъстървовия сезон 2020

Дата: 03 Фев 2020

 Дойде дългоочакваният момент за 2020 година, а именно откриването на  пъстървовия сезон.
 Тази година, също като минала може да се каже, че времето беше приятно за риболов.  През 2019 открих в Северна България, тази беше решено, че сефтето ще е в южната част на страната.
Рано сутринта с приятели се срещнахме нa брега на популярна пъстървова река. Посрещна ни облачно, ветровито и мрачно време. Очаквано по бреговете имаше засилено присъствие на риболовци.  През първите часове го раздадохме повече на приказки и спомени какви са били успехите през миналата година. Аз лично имах амбиция да ловя по-едри риби, като си бях направил селекция от няколко воблера и силикончета с дължина между 6 и 8см, но поради засиленото присъствие и ловене по места през които беше газено и ловено преди нас успехите не бяха впечатляващи. Някои от нас се разписаха с малки красиви рибки на въртящи блеснички. Около обед слънцето проби през облаците и обстановката вече беше изключително приятна.  Групата ни от 5 човека се раздели на една двойка и една тройка, като аз и Цецо се спуснахме няколко километра надолу по течението на реката и избрах да търсим риби в тихите и по-дълбоки участъци. Въдицата която използвам за риболов на пъструшите е Tailwalk Micro Gamer S64Ul, но през този ден лових с другата ми любимка Tailwalk Troutia 62L, a Цецо също има Micro Gamer-че. Както миналата година тази също влакнот на макарата ми е Unitika Eging III X8 PE 0.5, a за лидер използвам флуорокарбон Unitika Silver Thread Trout Leader с тест 5LB, което е 0.19мм.Това беше първи пъстървов риболов за моя другар през живота му  и през първата половина на деня, общо взето упражняваше кастинга и водене на примамките в бърза вода, а сега беше ред да му покажа моят силен коз от изминалта година, а именно използването  на силиконовата примамка  Fiiish Black Minnow  No1 при риболов на пъстърви. Пристигайки на местата накратко му обясних как да води силикона и се разделихме, защото места бяха сравнително тесни и невъзможни за риболов рамо до рамо. Още на първите провеждания имах брутална атака в краката ми, риба със страхотни размери, която захапа силикона, направи бесен рън и се откачи, защото аз не я засякох. Не знам защо, но много се изложих. На следващата промка между шубраците още на първото замятане ми се стори че имах кълване. Продължих да водя Black Minnow-а с 3грамова глава, бавно равномерно близко до дъното, като на два три оборота с макарата, придръпвах по един- два пъти съвсем леко с връхчето на въдицата да разколебая еднообразните движения на примамката и веднага правих кратка пауза колкото да пропадне съвсем малко. Точно в една от тези паузи последва хубаво отчетливо кълване и няколко секунди на брега вече беше първият ми улов за 2020-та. Невероятно красива риба, която не беше  много фотогенична и се размина само с един бърз кадър. Миг след това дочух викове, определено при Цецо се случи нещо, затичах се и пристигайки до него, гледам го нагазил над колене, хванал кепа в ръка и ме посрещна вцепен с думите:
"Брат , видя ли какво се случи?"
Помислих си най-лошото, но след като видях рибата в кепчето и двамата се усмихнахме до уши, радостни от това което се случваше. Страхотна пъстърва като за първи улов от този вид. За разлика от мен, той ловеше с  4.5 грама глава и разказа, че е водил силикона с малки подскоци по-дъното, почти като костурска проводка.Аз рядко ловя така, но ето, че и този начин на водене е успешен за рибите на точки. След като вдигнахме доволно шум и на двамата ни тръгна по още една риба, но вече бяха доста предпазливи. Изпълнели мисията на 100% да открием с добри риби, сложихме край на излета. Така мина нашето успешно откриване на сезона. Тепърва ще ловим повече и по-големи риби и наистина нямам търпение това да се случва.
 Пожелавам успех на всички през 2020 година. Много на брой уловени рибки и подобрени лични рекорди!

Автор: Миленко Стойчев

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Все още няма коментари
Върни До Горе