Tailwalk Silverna Lago

01 Сеп 2020
Автор: Ваньо Контев 

Savage Gear XLNT3 – универсален спининг за всеки

21 Апр 2020
Savage Gear XLNT3 - универсален спининг за всеки!   

Риболов от повърхността до дъното с Savage Gear 3D PVC Mayfly

20 Апр 2020
Риболов от повърхността до дъното с Savage Gear 3D PVC Mayfly Автор: Миленко Стойчев

Представяне и тестове на лайт спининг въдица Savage Gear MPP2 198cm 3-10g

17 Апр 2020
Една невероятна спининг въдица на цена под 100лв Aвтор: Миленко Стойчев

Tailwalk Fullrange S71ml- перфектната универсалка

Дата: 09 Окт 2019

 Преди около 2 години, реших да заменя тогавашната лайт въдица (Shimano Compre), с нещо по-добро. Въдицата щеше да се ползва за риболов от брега на язовири и средно големи реки. Попринцип лично аз не харесвам въдици с така да се каже, тесен работен диапазон,например: 1-5;2-7;2-10, които те ограничават от към използването на различни по големина и тегло примамки. Taка че, тръгвайки започва чуденето, ами сега коя въдица да взема, но няма ли да е по-добре с другата? В последствие се взимат по 2-3, че и повече въдици и най-често в подходящият момент се оказваш с най-неподходящата за целта.
 Бях решил да оптимизирам нещата, като сведа всичко до една въдица. Бях си задал следните критерии за търсенето, като не смятах да правя компромис с който и да било от тях:

 

  1. Дължина между 2.10 и 2.30,предвид факта, че ще се ползва главно от брега и ще трябва да се търси прилична дистанция и контрол над рибата.
  2. ​Широк работен диапазон, като например: 2-12;3-15.
  3. Приятна визия, за предпочитане ева пред корк, като държах дръжката да бъде “разнесена”, а не цяла.
  4. ​Бърз строй, стегната и чувстителна бланка.
  5. Среден ценови клас, въпреки че знаех,ч е ще е доста трудно да се намери нещо с широк работен диапазон, което да си отговаря сравнително точно на заявените параметри, повечето такива предложения са във високия клас на производителите.


След като бях решил какво точно ще търся, търсенето започна. Разглеждах доста сайтове на различни производители, както и ревюта на други колеги, но за около месец не успях да си харесам нищо. Повечето въдици, които разглеждах бяха или прекалено къси или прекалено дълги. Работният им диапазон също не ми допадаше, а доста често и техният строй (бяха или прекалено стегнати или прекалено “лигави”).
 Един ден докато разглеждах примамки в магазина на Fishingzone, съвсем случайно погледът ми се спря върху Tailwalk Fullrange 71ml, разглеждайки въдицатапървото което ми направи впечатление беше много добрата визия, както и супер удобният макародържач с горен винт и дръжка от разнесена ева с оптимална дължина. Работен диапазон от 1.8 до 14 грама и супер приятният фаст строй покриха и останалите ми криетерии. Цената също беше повече от добра и ме устройваше напълно. Тогава разбрах, че това ще бъде търсената от мен въдица и не след дълго я заприходих.
 Окомплектовах я със сравнително лека макара (180 грама) в случая Shimano 16 Vanquish 2500s, като опасенията ми бяха, че ще и дойде прекалено лека и няма да има приличен баланс, но напротив, сякаш бяха правени една за друга. В последствие я пробвах и с 220 грамова макара като балансът също беше отличен, което е още един плюс на въдицата (балансиране с доста различни по тегло макари). На макарата бях навил влакно 0.6 по японската номерация, в случая Unitika Shore Game. Комплектът беше готов и беше време за тестове на вода.
 Първо впечатление при теста ми направи дистанцията която се покриваше, без особено напъване и усилия. Чувстителността също беше отлична. Супер удобна и добре балансирана. Бях много доволен от изборът, който бях направил. Въдицата я ползвам до ден днешен, като дори не се и замислям да я сменям. Хващал съм всякакви риби с нея, през кленове, костури, пъстърви и щуклета, до басове, бели риби и кокалита по морето.


 

Лично аз определям строя на въдицата между фаст и екстрафаст, като повече клони към фаст. Пръчката притежава доста мощен гръбнак и няма проблем с доста едри риби. Държи се отлично и при използване на най-различни примамки в течение, не се претоварва и се туичват без проблем воблери с дължина 6-7см.При риболов на джиг въдицата също се справя отлично, като се усеща абсолютно всичко, долавят се и супер плахите кълванета от дребни костурчета. Ударите от по-едри риби се усещат уникално, даже в повечето пъти са направо стряскащи. Пръчката работи комфортно с 3 грама глава и силикон 2“(5см), като с нарастване на грамажа чувствителността нараства драстично, като най-комфортно се усеща със 6 грама глава и 7см силикон

Наскоро докато бях на почивка в Гърция, лових кокалита с нея. В началото си мислех че заради бързия и строй ще имам доста откачания, понеже всеки знае колко нежни са устите на тези риби и колко лесно куката се изпрошва. Но напротив, с малко по разхлабен аванс, почти нямаше откачена риба, а удоволствието да се ловят тези борбени рибки с тази въдица е неописуемо.В същото време строят на въдицата позволява без особено усилие да се пробият твърдите усти на бялата риба и баса, като това допълва твърдението ми, че е изключително подходяща за почти всякакъв вид риболов, без човек да има някакви особени ограничения. 

Горната граница на работния диапазон е сравнително точна, като търпи разумно претоварване, мятал съм доста често и примамки с тегло 16-18 грама, но с едно на ум и малко по-внимателно при самото замятане. Ако на някой моделът 71ml му идва прекалено мощен, има и вариант s65l, който е с тест до 7 грама и не се съмнявам изобщо, че и той ще се представя доста добре. Лично аз не намирам никакви недостатъци на модела S71ml.
 В заключение бих казал, че въдицата притежава всички характеристики, да бъде използвана на доста различни места и за доста различни цели. Много често  съм засичалнай-различни твърдения, че няма такова нещо като универсална лайт въдица, но в Tailwalk Fullrange 71ml, аз открих точно това, което търсех. Всеки който си търси нещо с по-горе описаните характеристики, е да не казвам задължително, но желателно да пробва моделът, като съм сигурен, че на по-голямата част от вас ще допадне изключително много.

Автор: Ангел Костов

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Все още няма коментари
Върни До Горе