Tailwalk Silverna Lago

01 Сеп 2020
Автор: Ваньо Контев 

Savage Gear XLNT3 – универсален спининг за всеки

21 Апр 2020
Savage Gear XLNT3 - универсален спининг за всеки!   

Риболов от повърхността до дъното с Savage Gear 3D PVC Mayfly

20 Апр 2020
Риболов от повърхността до дъното с Savage Gear 3D PVC Mayfly Автор: Миленко Стойчев

Представяне и тестове на лайт спининг въдица Savage Gear MPP2 198cm 3-10g

17 Апр 2020
Една невероятна спининг въдица на цена под 100лв Aвтор: Миленко Стойчев

Трофеен лаврак, уловен в Черно море

Дата: 03 Сеп 2018

Трофеен лаврак, уловен в Черно море - Варна

 

автор: инж. Христо Николаев

 

въдица:

Tailwalk Backhoo Rise S672ML

примамка:

Fiiish Black Minnow 90

макара:

Shimano Sustain 3000

влакно:

Duel Hardcore X8 PE 0.8

 

След като се върнах от семейната почивка, разбрах че от няколко дни около Варна върви приличен риболов на тролинг, като се хващат по 30-40 чернокопа със скромните размери около 200гр.  Не ме свърташе да открия новия тролинг сезон и веднага започнах да звъня на приятели и да търся компания за риболов на следващия ден. Прогнозите бяха за тихо и слъчево море без вълни през целия ден (мечтаното време на всеки тролнгист) и разбира се всичките ми приятели, с които влезам в морето вече си бяха направили уговорки.  Реших все пак да вляза сам. Уморен от дългото пътуване предния ден, разбира се се успах.  Докато взема лодката и натоваря багажа, се чух с няколко лодки, които вече тролеха и разбрах, че риболовът около Варна е трагичен.  Нямаше какво да губя и реших да отида другаде, далеч от навалицата и да проверя няколко места, които са рядко посещавани  и предни години са ни носили много добра слука.

На мястото лодки нямаше, а чернокопите се виждаха, но стояха по дълбоко от обикновено. Два часа се опитвах да ги достигна, сменяйки всичките ми налични комбинации от дълбокогазещи воблери и чепарета, но като изключим една откачена до лодката риба, друг успех нямах. Беше станало 10ч и реших да потърся чернокопите на някое по-плитко място, в обхвата на воблерите ми. Обикаляйки и оглеждайки сонара видях на два пъти единични риби стоящи в основата на дълбоки каменни шкарпове.  Маркирах ги на сонара, предполагайки че може да са лавраци.

 

 

 

 

От около година правим опити да хванем целенасочено лаврак в нашето си море, но тези опити са били кратки и след 20-30 мин си казваме „абе дай да си ловим, това което има, стига сме гонили дивото”.  Сега обаче бях сам и бях длъжен да им отделя повече време преди да изляза, и без това друг риболов нямаше.  В лодката носих 2 спиниг въдици една лайтова( Tailwalk Backhoo Rise S672ML), с която много атрактивно се ловят чернокопи и лефери  на 7-8гр воблери от ръка, когато рибите се вдигнат на повърхността и една медиум за риболов със силикони и по тежки воблери.  Лайтовата беше стъкмена и затова взех нея и закачих един Fiiish Black Minnow No2. Започнах да замятам и да водя силикона до дъното с леки повдигания. На 5-6 замятане по средата на проводката усетих плътен единичен удър и инстинктивно засякох. След 1-2 сек. започнаха мощни тласъци. Бавно започнах да вдигам рибата, но след няколко метра с аванс тя пак слезе на дъното. Тогава разбрах, че рибата е доста едра и надхвърля възможнжстите на такъма, с който бях.  Бях убеден, че шансът да я извадя е нищожен и взех телефона с едната ръка, поне да направя видео до колкото мога сам. След няколко минути рибата взе да подава и тръгна нагоре. През цялото време се чудих какво е? До последно си мислех, че съм закачил някой голям ватос. Докато накрая не се появи този лаврак.   

 

fiiish seabass

 

 

Fiiish Black Minnow

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Все още няма коментари
Върни До Горе