Savage Gear XLNT3 – универсален спининг за всеки

21 Апр 2020
Savage Hear XLNT3 - универсален спининг за всеки!   

Риболов от повърхността до дъното с Savage Gear 3D PVC Mayfly

20 Апр 2020
Риболов от повърхността до дъното с Savage Gear 3D PVC Mayfly Автор: Миленко Стойчев

Представяне и тестове на лайт спининг въдица Savage Gear MPP2 198cm 3-10g

17 Апр 2020
Една невероятна спининг въдица на цена под 100лв Aвтор: Миленко Стойчев

Риболов с въртяща блесна - Yarie Blender

08 Апр 2020
Yarie Blender - японска блесна за български риби        Автор: Ваньо Контев

Петър Лаков - шампионът по пъстървов риболов за плетеното влакно UNITIКA

Дата: 27 Юни 2017

Искам да споделя опита си с плетеното влакно на UNITIKA и колко приятно съм изненадан от това изделие за риболов. От 5 години усчаствам активно в спинингови състезания по риболов на пъстърва. До сега използвам само монофилни влакна в риболовната си практика. От тази година реших да пробвам плетено влакно като основна линия и флуорокарбонов повод. Доста се чудех какво да си взема предвид големия избор на пазара и факта, че нямах идея дали ще мога да ловя толкова успешно, колкото и с монофила.  Докато се лутах в тази чуденка попаднах на брейа на UNITIKA.

Unitika Eging Super PE III 150 m 

 

 

 Взех размер 0.4 Ценово ме устройваше за да рискувам и да не ми хареса.  На първо пипане в магазина много тънко (направо като паяжина плетено влакно) доста гладко и „мазничко“. Хареса ми и цвета през няколко метра се сменя за да можеш да преценяваш дистанцията която достигаш. Взех една ролка 150м и веднага я навих на макарата. Изпозлвам  макара Shimano Stradic Ci4+ FA и пръчка Major Craft Finetail 7.2”.  Влакното си пасна идеално с макарата и естествено трябваше веднага да се тества. Сезона беше такъв, че най-удобното за това място се оказа един платен водоем до София. Още с първите мятания бях изумен от кастигна, който постигах. С лекота мятах примамки по 2г на дистанция 35-40м.

 

 

С монофила тази дистанция беше постижима само с попътен вятър.  Чувствителността въдица примамка също значително се подобри.  Лових пъстърви в продължение на 5-6 часа с постоянни замятания и очаквах вкланото да се амортизира, но преглеждайки го изглеждаше чудесно след този риболов. Сега остана само да го тествам и в реални условия на речен риболов. За целта избрах една сравнително бърза пъстървова река. Исках да ловя с блесни, силикони и воблери като да усетя как се справя този такъм с горе изброените примамки. Почнах със силиконите. Чувствителност уникална. В началото трябваше малко да свиквам, че не всяко „дрънчене“ по линията е кълване, но до сега не бях усещал толкова ясно релефа на дъното.  Дори и плахите клъванета реализирах безпроблемно, а линията се движеше идеално по водната повърхност.

 

 

С няколко думи бях доста впечатлен и доволен от покупката си. Дойде ред на воблерите. Няма нужда да се повтавям уникална чувствителност при равномерно водене или туич. Рибите не бяха много активни на тема воблери, затова минах на блесна. Най-голямото ми притеснение беше пресукването. Доста бях чел, че тънкия брейд е чувствителен към въртележки. Винаги ползвам вирбел карабинка без значение с каква примамка ловя. В този случай ползвам вирбел-карабинка на Бушидо 20-ти номер. Блесна Понтон 21  размер 1.  Почти през целия ден лових основно с тази блесна и сменях от части и на силикон. За моя изненада не изпитах никакви трудности с пресукване, замятане, оплитания и тн.

Е трябва да се борави една идея по-винамателно при презамятанията отколкото с монофила, но пък лекотата, с която лети примамката, помага доста за това. 
Дойде ред и на състезанията. Вече бях решил, че ще ловя с този брейд. Първото беше на непозната река в Сърбия. Трасето леко мътна и пълна със закачки река. Ползвах повод от 0.14 флуорокарбон. В тези условия закачките не бяха редки и доста често се налагаше да „сецам“ здраво за да скъсам или освободя линията си. За възел ползвам „олбрайт” и ако не бързам при връзването се получаваше идеално. Повечето късания бяха при възела на вирбела и така превръзването отнемаше секунди.  Брейда се представи успешно в Сърбия, като там лових основно на силикони. Дойде ред и на първото Репибликанско в България. Ловихме на река Въча. Аз се паднах в сектор с по-бавна вода, в която се налагаше да ползвам супер леки примамки, в порядъка на 0.5-1.0г. Брейда чудесно измяташе гореспоменатите примамки на дистанция 15-тина метра, което беше и главната цел на покупката на въпросния брейд. Кастинга е страхотен, дори на моменти с по-тежки примамки посещавах и отсрещния бряг.

 


Дойде ред и на големия турнир Trout Union Cup. По стечение на обстоятелствата се наложи да ловим на езерото. UNITIKATA отново си оправда очакванията и с невероятен кастинг достигах рибите в далечина без никакви проблеми. Тук трябваше обаче да се справям и с доста по-едри риби. Имаше пъстърви достигащи 1.5кг., които удряха на големи дистанции. Трябваше си сериозен контрол над рибата, защото иначе рискувах да губя риби, а на такъв турнир това е пагубно за класирането. Брейда отново се справи чудесно без нито едно късане, протриване, брадявсване и всякакви други всяващи дискомфорт в риболова неща.

Като заключение с нетърпение чакам новия внос на влакната за да си взема още 2 ролки за лайт спинигите и поне още 2 за щукарския риболов. 

 

 

Автор: Петър Лаков

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Все още няма коментари
Върни До Горе