Ревю на "универсалната" въдица Atec Crazee Wind 832M

27 Ное 2018
Atec Crazee Wind – специална пръкча с универсално приложение автор: Ваньо Контев  

Fiiish Crazy Sand Eel – Пасивна, но ефективна примамка!

25 Окт 2018
"Реших да споделя няколко думи за „змията“ тъй като в последно време тя се превърна в любимата ми примамка." Автор: Стефан Георгиев  

Tailwalk Ajist TZ 69

16 Авг 2018
Tailwalk Ajist TZ 69  ЕДНА СБЪДНАТА МЕЧТА! Tailwalk Ajist TZ 69  ЕДНА СБЪДНАТА МЕЧТА!

Tailwalk Salty Shape Dash Seabass Game 83MH

27 Юни 2018
Подходяща ли е морската въдица  в  сладководени условия Tailwalk Salty Shape Dash Seabass Game 83MH     ...

Как се прави седефен воблер

Дата: 09 Фев 2017

Изработката на седефен воблер изглежда сложно и донякъде непосилно начинание, дори за някои напреднали воблеромоделисти. Наистина, процесът е трудоемък и отнема повече време, отколкото при направата на стандартна примамка, но резултатът определено си заслужава. Най-малкото, защото купешките воблери със седеф се броят на пръсти, цените им са високи и в същото време, покритието не е реализирано особено качествено.

В настоящата статия, реших да споделя  изработката на един пъстървов воблер, тип миноу,  с линеен размер 55мм. Постарал съм се да опростя процеса максимално, като съм използвал възможно най-малко инструменти и материали, за да бъде той достъпен до най-широк кръг воблеромоделисти. 

Разбира се, това е само статия, целяща да запознае и даде насоки, а не детайлно ръководство за ръчно изработени воблери, което да засегне абсолютно всички детайли.

И така, да не губим време, а да изберем материал за заготовката. При изграждането на седефеното покритие, теглото на воблера нараства значително, като при тънък миноу, това нарастване може достигне 20%  и повече. Поради тази причина, за материал съм избрал балсово дърво, чиято плътност е изключително ниска и ще позволи воблерът да бъде достатъчно утежнен, като и след финалното покритие, теглото му да не превиши планираното.

Балсата се обработва лесно, като  макетен нож и парче шкурка са напълно достатъчни за оформяне на заготовката.

 

инструменти за изработка на воблер

 

В случая използвам парче от балсова дъска с дебелина 6мм, което е напълно достатъчно за изработка на стандартен миноу, предвид удебеляването на воблера след полагане на седефеното покритие и защитните слоеве лак или смола.

Дали формата на примамката ще бъде предварително очертана върху парчето дърво  с молив или ще се кара „на око“ и „по усет“,  в крайна сметка не е от значение, важен е крайният резултат.

 

 

След като заготвката е оформена, с помощта на на тънко трионче, правим прорез за арматурата.

 

 

 

След поставянето на арматурата, утежнение може да бъде поставено непосредствено под нея, в канала или пък да бъде издълбано уширение. Аз съм избрал втория начин. Уширението най-лесто се постига с мултишлайф, но може и с длето или друг инструмен. Балсата е достатъчно мека и лесна за обработка, което дава голяма свобода при избора на инструменти.

 

 

За направата на арматура съм използвал неръждаема тел 0.8мм и клещи с кръгли челюсти. Има и по-прецизни варианти, но този е най-лесен, като резултатът в сръчни ръце е напълно задоволителен

 

 

След инсталиране на арматурата в канала, залепяйки я, постявяме утежнението и воблерът е готов за запечатване.

 

 

За запълване на канала използваме кит, епоксидна смола, лепило или друг подходящ метриал.

 

 

След като пълнежът изсъхне, обработваме с няколко размера  шкурка и оформяме тялото на воблера финално.

 

 

По желание, можем да пробием отвори за бъдещите очи, след което воблерът е добре да бъде импрегниран, грундиран, обработен с течен кит или друг защитаващ дървесината материал, който в същото време доизглажда заготовката.

 

 

Нашата примамка  е чисто бяла и готова за украсяване.  Преди да положим така наречения седеф, можем да нанесем някои цветове:

 

 

Вече можем да пристъпим към лепенето на седефа, който всъщност представлява миден фурнир, известен като mother of pearl и се продава на тънки листове. Листовете са крехки и чупливи, и трябва да се обработват много внимателно.

Отрязваме парче, което ще ни бъде достатъчно за двете страници на воблера.

 

 

Фиксираме го с помощта на хартиено тиксо върху работна дъска и с помощта на чертожна линийка и макетен нож, надраскваме успоредни линии, разположени под ъгъл. Като резултат, получаваме ромбчета, които наподобяват люспи.

 

 

 

 

Подлепяме с широко хартиено тиксо, за да не падат парчета. Очертававаме воблера  и изрязваме 2 страници.

 

 

Залепяме страниците върху воблера, така че тиксото да остане отвън, а седефената повърхност върху воблера. В случая съм използвал епоксидно лепило, но може да се използват и други видове лепила. Пристягаме добре с ластици и изчакваме лепилото да се втвърди добре.

 

 

След като лепилото изсъхне, махаме ластиците и отлепяме хартиеното тиско.

Седефът вече е залепен върху нашия воблер, който все още е твърде неугледен. За да се постигне финалния резултат, трябва да преминем през няколко цикъла лакиране – заглаждане.

 

 

В случая, за лакиране съм използвал полиуретанов лак. Потапяме, оставяме да изсъхне добре, след което минаваме първо с по-едра, а после с по-фина шкурка, без да прекаляваме, за да не свалим и залепения седеф. Топим отново в лак, чакаме отново  да изсъхне и отново търкаме с шкурка. Това се повтаря, докато воблерът не стане идеално гладък, обикновено 3-4 цикъла. След като воблерът е загладен, по желание можем да оформим глава от алуминиево фолио, а можем и направо да пристъпим към рисуване.

 

 

Финално, поставяме очи и лопатка, лакираме още веднъж, монтураме куки и нашият воблер е готов за приключения.

 

 

В заключение можем да кажем, че изработката на един седефен воблер отнема немалко време, а ако искаме примамките ни да изглеждат наистина добре, е нужен дългогодишен опит, постоянство и инвестиция в качествени материали и инструменти. За сметка на това, всяка риба, уловена на собственоръчно направена примамка, носи двойно  повече приятни емоции. Но не бързайте да се радвате, негативните емоции също са двойни – когато скъсате примамката :)

Ваньо Контев

Всички права над снимки и текст са обект на авторски права!

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  • Все още няма коментари
Върни До Горе